Saturday, April 19, 2008

Gambar terbaru dari ladang..

Hari ni lambat pulak pegi ke kandang. Yang ada dari pagi tu, partner je. Puas dia menarik pelepah-pelepah sawit nk bg makan dek lembu-lembu tu. Stok dedak PKE tinggal 2 beg je lagi. Dedak PKM baru lak, ada masalah penghantaran. Janjinya pagi tadi supplier hantar tapi masalah lak kt lori diorg tu. Rosak lak dah. Dua-dua lori lak tu yg rosak. So terpaksa le kena buat catuan makanan skit kat lembu tu.

Alhamdulillah, lewat petang tadi dapat gak supplier tu hantar dedak PKM tu dihantar ke ladang. Tu pun pas saya dah dalam perjalanan balik dari ladang, supplier call nak bagitau dedak dalam perjalanan. Nasib baik partner tu ada lagi kat ladang. Kalo tak susah le skit nak sampai dedak tu. Banyak gak la dedak tu. Buat stok tuk sebulan. Pasni dah tak bagi makan benda lain lagi dah. Bagi 100% PKM atau pun campur skit dengan rumput atau pelepah sawit yang dihancurkan. Nak bagi lembu-lembu tu cepat membesar. Kesan dedak tu dah terbukti masa cuba dengan 2 beg haritu. Bila bagi makan dengan PKE, nampak perubahan lembu tu makin menyusut balik. So pasni harap-harap lembu tu semua cepat membesar dang senang kalo orang nak beli. Lembu gemuk baru la orang berani beli. Kalo kurus sape tengok pun tak minat.
Seperti yang saya cakapkan, saya akan upload gambar kawasan ladang fidlot lembu kami ni. Ladang yang tak seberapa tapi cukuplah rasanya bagi orang baru cam kami ni. Kang buat cantik-cantik sangat pun takut habis duit je. Baik duit tu cari makanan berkualiti untuk lembu-lembu tu. Kat bawah saya letakkan gambar-gambar tu.

Signboard ladang kami ditepi jalan Dengkil-Banting

Jalan masuk ke kandang. Agak sempit tapi setakat tu je la yg mampu dibuat permulaan ni. Berat maksimum muatan bleh masuk ialah 3 tan.

Suasana kandang petang tadi. Semua lembu sedang seronok menikmati makanan yang lazat sementara menunggu makanan yang lebih lazat lagi tiba.

Dan dibawah ni lak saya letakkan gambar-gambar lembu yang ada kat ladang kami. Lembu takde la besar mana sangat pun tapi dalam proses membesar le tu.


Ni je la dulu update gambar lembu-lembu kami yang ada kat kandang sekarang ni. Insyaallah from time to time kami akan update gambar-gamabr terbaru lembu kami untuk tatapan anda semua. Jika ada yang berminat untuk datang melihat sendiri lembu-lembu kami dikandang, dengan segala hormatnya dipersilakan. Telefon kami dahulu untuk buat temujanji sebab hari biasa kami tak ada dikandang.

Insyaallah kemudian hari kami akan letakkan pulak gambar terbaru untuk menunjukkan bagaimana kesan PKM kepada lembu. Pasti makin gemuk dan bertambah sihat.

Sekian..

0 comments: